15.12.2023.

Proslava spomendana bl. Drinskih mučenica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

Spomendan bl. Drinskih mučenica proslavljen je u petak 15. prosinca 2023. diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Župama i zajednicama u kojima djeluju naše sestre.
U nastavku donosimo pregled proslava.

SARAJEVO
Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori mons. Francis Assisi Chullikatt predvodio je euharistijsko slavlje u crkvi Kraljice svete krunice na Banjskom brijegu u Sarajevu.
U propovijedi je, između ostalog, istaknuo: "Naših pet sestara, koje su oprale svoje haljine u krvi Jaganjčevoj, bile su najljepše cvijeće koje je Gospodin zaželio imati u svom nebeskom vrtu; one su najdragocjeniji biseri koji krase Božje prijestolje; one su jasne i sjajne zvijezde koje sjaje svetošću na nebeskom svodu. Poput nježnih, lijepih i mirisnih ruža koje ostavljaju svoj miris i na okrutnim rukama onih koji ih nasilno trgaju, Drinske su mučenice slašću ulja oprosta pomazale ruke svojih napadača, čak i onda kada su ih udarali."
Izvor: kta

VELIKI GRĐEVAC
U rodnoj župi blažene Bernardete Banja, u obnovljenoj župnoj crkvi Duha Svetoga, svečanu misu predslavio je i prigodnu propovijed uputio mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup. U koncelebraciji je, uz vlč. Dražena Hladuvku, mjesnog župnika, bilo osamnaest svećenika iz susjednih župa. Proslavi spomendana nazočili su brojni vjernici te četiri sestre Kćeri Božje ljubavi iz križevačke zajednice. Biskup Huzjak u propovijedi je rekao kako su Drinske mučenice, po svojoj vjernosti Bogu, zavrijedile divljenje i želju za nasljedovanje. "One su u trenutku nevolje znale dati svoje svjedočanstvo vlastitom krvlju, cijelom svojom egzistencijom. Mi pak danas, ne prolijevamo vlastitu krv, ali svatko od nas je pitan o svojoj vjernosti Kristu i Božjem zakonu", dodao je mons. Huzjak.
Izvor: Bjelovarsko-križevačka biskupija

SISAK
Misu zornicu u bazilici sv. Kvirina u Sisku predslavio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom Robertom Jakicom i župnim vikarom Rafaelom Mlinarom.
Govoreći o bl. Drinskim mučenicama, rekao je da su one "radije izabrale smrt i mučeništvo nego se pokorile zločincima, a zbog svega što su prošle te su redovnice primjer hrabrosti, ustrajnosti i predanja, kao i svjedočanstva za Krista".
Izvor: Sisačka biskupija

ZADAR
Misno slavlje u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM na Puntamici u Zadru predvodio je župnik don Igor Ikić. "Drinske mučenice su univerzalne blaženice, bile su pripadnice različitih naroda i zvanja. One su zagovornice potreba različitih zvanja, među njima je bila kuharica, profesorica, njegovateljica bolesnika", poručio je u propovijedi.
Izvor: Zadarska nadbiskupija

DUBROVNIK
Misu zornicu u Župi svetog Mihajla u Dubrovniku predvodio je kapelan don Ivo Markić, a večernju misu župnik don Robert Ćibarić.
Pjevanje je predvodila s. Veselka Grebenar. Za proslavu spomendana sestre su se zajedno sa župljanima pripremale trodnevnicom prije večernjih svetih misa.

GRANEŠINA
Misu zornicu u Župi Rođenja BDM predslavio je župnik vlč. Josip Balog. Proslavi spomendana prethodila je trodnevnica koju su predvodile sestre iz samostana sv. Josipa, moleći zajedno s vjernicima litanije i molitvu bl. Drinskih mučenica. Nakon svete mise vjernici su mogli ostati u osobnoj molitvi pred slikom i relikvijama Blaženica.
Večernju svetu misu u samostanu također je predslavio Župnik u zajedništvu sa sestrama te zajednice koje zbog bolesti i nemoći nisu mogle biti prisutne na misi zornici.

SPLIT
Večernju svetu misu u Župi sv. Josipa na Mertojaku predslavio je don Alojzije Bavčević. U govoru o Blaženicama naglasio je da su sveci i blaženici darovani da se divimo njihovoj svetosti i ustrajnosti u teškoćama, da ih nasljedujemo svatko u svom zvanju i da im se molimo. Na misnom slavlju sudjelovale su sestre iz samostana Majke Divne.
Jutarnju misu u čast Blaženica u samostanskoj kapeli slavio je don Ivan Jakulj, koji je u homiliji posebno govorio o životnom putu blažene Jule.

NOVI TRAVNIK
Svetu misu predvodio je bolnički kapelan bolnice "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj fra Jozo Marinčić, uz koncelebraciju prepošta Stolnog kaptola vrhbosanskog mons. Pave Jurišića, župnika u Pećinama vlč. Gorana Kosića i župnika Župe Presvetoga Trojstva u Novom Travniku vlč. Ante Ledića, a u euharistijskom slavlju sudjelovale su i sestre Kćeri Božje ljubavi iz zajednica Travnika i Bistrice te sestre drugih redovničkih zajednica koje djeluju na području Lašvanske doline. U propovijedi je, između ostalog, fra Jozo rekao: "Sestre su one koje su pronašle blago koje je bilo skriveno i donijele ga iz raznih država ovdje u Bosnu. Donijele su blago Božje milosti i darivale ga; malima, siromašnima, ljudima koje su susretale. Drinske mučenice mogu nam biti primjer za naš život." Navodeći dalje odliku svake pojedine blaženice, naglasio je: "One su pomagale svima bez razlike i zato nisu vjerovale da im se išta loše od ljudi može dogoditi, jer su svima dobro činile. Drinske mučenice mogu nam biti ne samo uzor za nasljedovanje, nego i moćne zagovornice kod dragog Boga."
Izvor: kta

KRIŽEVCI
Misu zornicu u Župi svete Ane u Križevcima predslavio je župnik vlč. Stjepan Soviček. Umjesto propovijedi, predstojnica samostana s. M. Antonela Rašić govorila je o životu i porukama iz života blaženih sestara te potaknula vjernike da im se utječu u zagovor. Na kraju mise župni zbor pod ravnanjem s. M. Dominike Šašo otpjevao je pjesmu Pet sestara. Proslavi spomendana prethodila je trodnevnica. Sva tri dana je vlč. Soviček na kraju zornica predmolio litanije blaženih Drinskih mučenica i molitvu za njihovo proglašenje svetima.

SUPETAR
Misno slavlje predvodio je domaći župnik don Pavao Gospodnetić koji je riječima starih otaca sažeo vrijednost ovoga slavlja: „Ako nemam nešto za što sam spreman dati svoj život, tada ga nije moguće niti živjeti. Život je s jedne strane najveća vrijednost i sve služi tome da se razvija, ali funkcionira samo ako ima nešto vrijednije od moga života. Samo dok ima nešto za što sam spreman dati svoj život, tada se život razvija, dok s druge strane, ako to nešto ne postoji, život trune.“

POSTIRA
Don Jure Martinić je propovijedajući tijekom misnog slavlja naglasio: „Ako se nekoga stavlja na čast oltara, Crkva to čini radi budućnosti da nam taj primjer svijietli kako bismo mi nadahnuti njihovim životom mogli živjeti svoj život. Ako danas slavimo Drinske mučenice, to činimo jer znamo gdje im je bilo srce i koje je bilo njihovo blago.“ Nakon misnih slavlja suradnici sestara i štovatelji Blaženica nastavili su slavlje uz okrjepu u bračkim samostanima.

Spomendan je proslavljen i svetom misom u Kastvu - Župa sv. Jelene Križarice, te u Župi sv. Marije na Dolcu, u bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu i u kapeli Ranjenog Isusa na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve