22.11.2016.

Proslavile smo 148. rođendan Družbe

U ponedjeljak, 21. studenoga 2016., proslavile smo 148. obljetnicuä osnutka naše Družbe Kćeri Božje ljubavi. Na taj je dan 1868., Utemeljiteljica Majka Franziska Lechner, u Beču dobila dozvolu za osnivanje redovničke zajednice pa je od samih početaka blagdan Marijina prikazanja u Hramu prisjećanje na taj događaj.

Slavlju Dana Družbe prethodila je trodnevna priprava na razini cijele Provincije.

Tema prvog dana trodnevnice, Zagledane u lice Raspetoga-milosrđe je postalo živo i vidljivo u Isusu iz Nazareta, temeljila se kako na Buli proglašenja Jubileja milosrđa – Lice milosrđa tako i na duhovnosti Majke Franziske i njenom štovanju Raspetog Gospodina te pobožnosti Križnog puta. Drugog dana trodnevnice, uz molitvu Krunice Božje ljubavi, sestre su razmišljale na temu Novi i zauzetiji način prisutnosti među ljudima – nuditi nadu i povjerenje na egzistencijalnim periferijama, naglašavajući pri tom najvažnije životno načelo Majke Franziske: Nijednog patnika a da ga ne utješiš. Posljednji dan priprave sestre su uz temu Apostolska gorljivost – Sve za Boga, siromahe i Družbu imale i poseban ispit savjeti prema geslu Družbe.

Kratka izvješća, o proslavi Dana Družbe u pojedinim zajednicama Provincije, pročitajte u nastavku:


Samostan Gospe Lurdske - Provincijalna kuća

Euharistijsko slavlje u kapeli Provincijalne kuće u Zagrebu predslavio je fra Ilija Vrdoljak, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u zajedništvu sa fra Zdravkom Lazićem, gvardijanom franjevačkog samostana na Kaptolu. U svojoj propovijedi fra Ilija je istaknuo važnost prisutnosti sestra Kćeri Božje ljubavi ne samo u mjestima i župama gdje sestre žive i djeluju, već i važnost njihove prisutnosti u Crkvi. One svjedoče Božju blizinu u ovome svijetu, ali i život predanja po svetim zavjetima. Uzor u predanju i posvećenju sestre imaju u Onoj koja se Gospodinu potpuno predala. Fra Ilija je zahvalio sestrama za njihovu službu u franjevačkim zajednicama i župama te im, čestitavši Dan Družbe, zaželio i novih djevojaka koje će oduševljeno prigrliti redovnički život.

Euharistijsko slavlje pjevanjem su pratile sestre, postulantice i kandidatice zajednice u Novoj vesi.

Na nedjelju Krista Kralja, dan uoči Dana Družbe, kandidatice i postulantice su, uz pomoć i vodstvo s. M. Tee Barnjak i s. Cecilije Horvat, za sestre u Provincijalno kući pripremile prigodni program kojim su se željele prisjetiti prvih dana Družbe.

s. M. Alojzija Pejković, FDC


Samostan sv. Josipa - Granešina

U samostanu sv. Josipa u Granešini euharistijsko slavlje prigodom proslave Dana Družbe predslavio je fra Zdravko Lazić, ofm, gvardijan kaptolskog samostana. U svojoj homiliji pater Zdravko je istaknuo da je Božja ljubav bila pokretačka snaga Majke Franziske, naše utemeljiteljice u danima osnivanja Družbe, ali i prije i nakon toga. Potaknuo je sestre da promišljaju o ljubavi i zajedništvu sestara koje su od početka Družbe pa sve do danas ugrađivale sebe u djelo Družbe posvećujući se djelima apostolata. Kao uzore ljubavi i zajedništva istkanuo je svijetli primjer bl. s. Jule i četiriju susestara – Drinskih mučenica koje su svoju ljubav prema Bogu i ljudima posvjedočile sve do mučeničke smrti. Njihovo svjedočanstvo proizašlo je iz snage zajedništva. Današnji svijet čezne za Božjom ljubavlju, a sestre Kćeri Božje ljubavi pozvane su po snazi zajedništva i ljubavi dati to svjedočanstvo u ovome svijetu.  

Euharistijskome slavlju i proslavi nazočila je s. Gordana Igrec, provincijalna glavarica. Nakon svete mise nastavljeno je slavlje u samostanskoj blagovaoni kojemu se pridružio vlč. Josip Balog, župnik Župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Granešini.

s. M. Elvira Tadić, FDC


Samostan sv. Jelene - Kastav

Prigodom proslave Dana Družbe u našoj zajednici sv. Jelene u Kastvu euharistijsko slavlje predvodio je don Drago Detić, SDB. Don Drago nas je u svojoj propovijedi potaknuo da imamo svijest kako je važno sjećati se, obnavljati spomen na dan osnutka Družbe jer je taj dan temelj svim drugima danima u životu jedne redovničke zajednice. Osim toga napomenuo je da je važno i njegovati zahvalnost Bogu za Utemeljiteljicu koja je iščitala potrebe svoga vremena i na njih odgovorila konkretnim djelom - osnutkom zajednice koja se posvetila Bogu i bližnjima. Potaknuo nas je da vjerno živimo geslo Družbe "Sve za Boga, za siromahe i za našu Družbu" te da uvijek imamo na pamti kako je svaki dio gesla jednako važan jer ako ispustimo bilo koji njegov dio naše življenje neće biti cjelovito. Budemo li živjele prema geslu nećemo promašiti poruku evanđelja, a tako ćemo ispuniti i ono što Bog od nas očekuje.

Nakon svete mise, nastavku slavlja kod zajedničkog stola pridružio se dr. sc. Franjo Jurčević, kastavski župnik.

s. Ankica Juranović, FDC


Samostan sv. Pavla - Binač (Kosovo)

Dan Družbe proslavile smo u zajedništvu sa župljanima i našim sestrama iz dviju zajednica: Doblibare i Uroševca. Svetu misu predslavio je don Marijan Lorenc, župnik iz Letnice u kocelebraciji s don Aleksandrom Koljom, domaćim župnikom i don Paskom Dani, župnim vikarom. U nadahnutoj propovjedi don Marijan nas je potakao na služenje narodu u duhu evanđelja i naše Utemeljiteljice, službenice Božje Majke Franziske Lechner. Poslije svete mise uslijedilo je radosno čestitanje župljana svakoj pojedinoj sestri.

s. M. Melanija Cvrtak, FDC


Samostan sv. Anđela Čuvara - Uroševac

Tijekom priprave za proslavu 148. obljetnice utemeljenja naše Družbe nastojale smo te dane iskoristiti za duhovnu pripravu nas samih, ali i naših vjernika. Stoga smo prvi dan trodnevnice provele u molitvi red Presvetim Sakramentom. Drugoga dana u molitvi su nam se pridružila djeca koja su za tu prigodu napisala osobne molitve. Istoga je dana don Viktor Sopi, župnik imao izlaganje na temu „Milosrđe – završetak Godine milosrđa“. U nedjelju smo imale susret s majkama na koji se odazvalo 20 majki. Susret je vodila s. Antoaneta Pretashi. Nakon susreta bila je upriličena igra s balonima u kojima su se nalazile izreke Majke Franziske, a potom je nastavljeno druženje uz kavu i kolače. Dan Družbe proslavile smo zajedno sa sestrama iz Binča i Doblibare.

s. Antoaneta Pretashi, FDC


Samostan s. M. Otilije Krämer - Doblibare

Prvi dan trodnevnice započeli smo euharistijskim klanjanjem u župnoj crkvi, a nastavile pobožnošću križnoga puta „KRIŽNI PUT - za kćeri trpeće Božje ljubavi“. Drugoga dana trodnevnice imale smo meditaciju o Božjemu  milosrđu, a zatim smo u našemu samostanu s 40-ak žena molile Krunicu Božjega milosrđa. Nakon krunice bilo je druženje sa ženama. Predvečer smo se u molitvi Večernje pridružile našim sestrama u Uroševcu. Blagdan Družbe proslavile smo sa sestrama u Binču gdje smo prisustvovale svetoj misi na kojoj su sudjelovali i roditelji naših sestara i svećenika rodom iz ove župe.

s. M. Emanuela Pergega, FDC

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve