kblj.hr    12.10.2019.

Predstavljanje prigodnih izdanja povodom proslave 100. obljetnice Provincije i Dana Provincije

Drugi dan proslave 100. obljetnice osnutka Provincije kojim smo ujedno obilježile i Dan Provincije započeo je u jutarnjim satima, 12. listopada 2019., u Duhovnom centru u Granešini programom predstavljanja prigodnih izdanja.

Na početku programa pozdravnu riječ uputila je s. Gordana Igrec, provincijalna glavarica: „U ovo subotnje prijepodne kao nastavak našega jučerašnjega slavlja drago mi je da smo se okupali u našem Duhovnom centru. Ovaj naš susret je zamišljen kao obilježavanje Provincijskog dana tj. susret sestara naše Provincije kao što smo to običavali zadnjih godina u Karlovcu, Sarajevu i danas u Zagrebu u sklopu 100. obljetnice Provincije. Doista me veseli da među nama mogu pozdraviti i naše drage gošće, a napose vrhovnu glavaricu naše Družbe s. Mariu Dulce Adams u pratnji vrhovne savjetnice s. Danice Sanader, kao i brojne sestre koje su nam došle iz različitih Provincija srednje Europe: Češke, Poljske, Austrije, Slovačke na čelu sa provincijalnim glavaricama s. Danielom Sharf, iz Austrijske provincije i s. Felicitas Venglikovom, iz Slovačke provincije. Draga nam je nazočnost i s. Lucyne Mroczek, dugogodišnje vrhovne glavarice. Pozdravljam i sve sestre Kćeri Božje ljubavi, njih 100 koje su stigle iz različitih dijelova naše rasprostranjene Provincije: iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Švicarske i Njemačke.“

Predstavljanje prigodnih izdanja počelo je govorom o nastanku slikovnice naslovljene Nošeni Očevom rukom. Priča jednoga kovčega o životu Majke Franziske Lechner koju su predstavile gospođa Brankica Blažević, urednica izdanja i s. Ivana Margarin, autorica teksta. Slikovnica prikazuje kako je započelo i odvijalo se životno putovanje male Franzi, kasnije Majke Franziske, i to iz perspektive njezina vjernog suputnika – kovčega. Ideja o stvaranju slikovnice potekla je iz ispričane priče o kovčegu i aktivnosti provedenoj u starijoj skupini Dječjeg vrtića svetog Josipa u Granešini koju su s djecom provele odgojiteljice s. Ružica Golik i Violeta Zeko. Sadržaj je namijenjen djeci predškolske i školske dobi.

Nakon govora o slikovnici pjesmom i scenskim prikazom – na temelju priče kovčega Male Franzi –  djeca iz našeg Dječjeg vrtića svetog Josipa u Granešini uprizorila su taj zahvat Božje providnosti u našoj povijesti.

„U Božjoj providnosti hodimo“ naslov je monografije koja donosi kratki prikaz povijesti i djelovanja Provincije Božje providnosti Družbe Kćeri Božje ljubavi (1919.-2019.). Ovo vrijedno djelo predstavila je s. M. Terezija Antunović koja je knjigu priredila i uredila za tisak.

Mnoge naše zajednice, počevši od prve sarajevske, njegovale su razne oblike umjetnosti među kojima se posebno ističe glazba. U tom su duhu, također, odgajale mnogu djecu i mlade. Stoga su ovom prigodom s. Mirjana Potnar i Lana Gradečak, učenica Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu i internistica našeg Doma Gospe Lurdske izvele skladbu za violinu i klavir Ave Maria (Bach/Gounod).

Za ovu našu proslavu dobile smo još jedan dar: tiskano izdanje Okružnica Majke Franziske Lechner. Okružnice su, uz Kroniku Družbe, Statute iz 1871. i Pravila sastavljena u prvim godinama postojanja Družbe, izvori u kojima nam postaje bližom i jasnijom Utemeljiteljičina izvorna zamisao, ideja o Družbi i njezinu poslanju u Crkvi i svijetu. One nam oslikavaju put Majke Franziske: često prepun prepreka, neizvjesnosti i rizika, ali i opipljive Božje prisutnosti i providnosti. Revidirano izdanje predstavila je s. Bernarda Horvat.

Na samome završetku programa predstavljanja pjesmu Daruješ mi ljubav, za koju je tekst i glazbu napisala s. Bernarda Horvat, a izveo je zbor kandidatica, sestara novakinja i sestara juniorki.

Provincijalna glavarica je u znak sjećanja na ovo slavlje 100. obljetnice osnutka Provincije i u znak zahvale, u ime svih sestara Provincije, uručila s. Marii Dulce Adams, vrhovnoj glavarici, prigodni poklon - umjetnički prikaz blaženih Drinskih mučenica rad Jeronima Tišljara, akademskog kipara.

Program predstavljanja vodila je s. M. Tea Barnjak.

 

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve