11.03.2016.

Papa Franjo nakon Angelusa uputio apel za Siriju

Papa Franjo, Angelus,07/02/2016

Sveti Otac pozvao je nakon današnje podnevne molitve na pomoć civilnome stanovništvu u ratom rastrganoj Siriji. U nagovoru je pak istaknuo da se Gospodin Isus ne udaljuje od grješnika, kao što se liječnik ne udaljuje od bolesnika. Nakon molitve Angelusa, podsjetio je na obilježavanje Dana života u Italiji, na sutrašnji Dan molitve i razmišljanja protiv trgovine ljudima te zamolio molitvenu podršku za skori pohod Meksiku i susret s patrijarhom Kirilom. 

Isus se ne udaljuje od grješnika, kao što se liječnik ne udaljuje od bolesnika

Komentirajući današnji evanđeoski odlomak o pozivu prvih učenika nakon čudesnog ribolova, Papa je istaknuo da Petar uviđa kako Isus nije samo veliki učitelj, nego da je on Gospodin, očitovanje Boga. Ta prisutnost u njemu budi snažan osjećaj vlastite bijede i nedostojnosti. S ljudskog gledišta, Petar misli da treba postojati udaljenost između grješnika i Svetoga. Međutim – napomenuo je Papa – upravo njegovo grješno stanje traži da se Gospodin ne udalji od njega, jednako kao što se liječnik ne može udaljiti od bolesnika.

Sveti Otac je rekao kako je traženje, „ribarenje“ ljudi – ne da bi se vršio prozelitizam, nego da bi ih se vratilo punom dostojanstvu i slobodi po oprostu grijeha – „logika koja vodi Isusovo poslanje i poslanje Crkve“. To je bit kršćanstva: širiti obnoviteljsku i besplatnu Božju ljubav, sa stavom prihvaćanja i milosrđa prema svima, kako bi svatko mogao susresti Božju nježnost i imati puninu života – objasnio je papa Franjo.

Primjer sv. Leopolda Mandića i Pija iz Pietrelcine

Tu na osobit način mislim na ispovjednike – nastavio je. Oni su prvi koji trebaju gledati Očevo milosrđe, slijedeći Isusov primjer, kao što su to činili dva sveta franjevca: otac Leopold i otac Pio. Napomenuo je kako smo u Svetoj godini milosrđa pozvani utješiti grješnike, ponavljajući Isusove riječi: „Ne boj se.“ „Veće je Očevo milosrđe od tvojih grijeha“.

Apel za Siriju

Sa živom zabrinutošću pratim dramatičnu sudbinu civilnog stanovništva u teškim sukobima u ljubljenoj Siriji, koje je prisiljeno napustiti sve kako bi pobjeglo od strahota rata. Nadam se da će im se s velikodušnom solidarnošću pružiti potrebna pomoć kako bi im se zajamčio opstanak i dostojanstvo, dok međunarodnu zajednicu pozivam da ne štedi napore da umiješane strane hitno dovede za pregovarački stol. Samo će političko rješenje sukoba moći zajamčiti pomirenu i mirnu budućnost za tu dragu i izmučenu zemlju, za koji vas pozivam da puno molite – rekao je Papa.

Zalaganje za život, od začeća do prirodne smrti

Podsjetivši na Dan života koji se u Italiji obilježava na temu „Milosrđe čini da život cvjeta“, Sveti je Otac potaknuo na obnovljeno zalaganje za život, od začeća do prirodne smrti. U svezi sa sutrašnjim Danom molitve i razmišljanja protiv trgovine ljudima, rekao je kako valja učiniti sve što je moguće kako bi se „istrijebio taj zločin i ta nepodnošljiva sramota“.

Susret s „dragim bratom Kirilom“

Okupljene je vjernike, osim toga, pozvao da aplauzom čestitaju osobama koje sutra na Dalekom istoku i drugim dijelovima svijeta slave lunarnu novu godinu. Na kraju je svima zahvalio na molitvama kojima će ga pratiti za vrijeme skoroga apostolskog pohoda Meksiku i susreta u Havani s – kako je rekao – mojim dragim bratom Kirilom.

(hr.radiovaticana.va)

  Novosti i događanja - Sve