s. M. Karla Mandić, novakinja    09.06.2019.

Oduševljeni Duhom

Svatko je od nas u životu doživio, bilo na vlastitoj koži bilo na koži poznanika ili prijatelja, da se nečim oduševio. Štoviše, mnogi su nakon što su oduševljeni čvrsto odlučili da zbog toga što ih je oduševilo promjene nešto u svome životu ili da promjene svoj život. Bilo da je to prestanak pušenja, odluka da ćemo zdravije živjeti, vježbati, češće volontirati ili se boriti za društvenu pravdu, takva ideja zagrije naše misli i mi se bacimo na nju pokušavajući ju preslikati u svaki segment našega života. Mnogi su od nas doživjeli da su unatoč prvotnom oduševljenju polako odustali od svojih tako jasno zacrtanih ideala, ponekad već umorni od borbe da pobijede sve što im se u tome suprotstavilo, ponekad odustajući i bez prevelike želje da za to što nam se činilo tako velikim i važnim uložimo ikakav trud.
Ponetko je iz oduševljenja izašao na koljenima, s ranama na tijelu, ali i u srcu, prepun ogorčenja, razočaranja u svijet, ljude, ali i u sama sebe.

Kako čovjek u jednom trenutku može biti tako oduševljen nečim, a u drugom se već i ne sjeća da je bio?

Riječ oduševljen dolazi od riječi duša koja označava nematerijalni princip čovjekova života, ukupnost čovjekovih osjećaja, svijesti i karakternih osobina. Da bismo uistinu zadovoljili, usrećili dušu, da bi nas nešto oduševilo, tj. potaklo žar u svoj našoj duši, da bi nas osvojilo ono mora biti veliko, snažno. Da bi nas nešto oduševilo to mora biti trajno, neprolazno, vječno jer duša je vječna. Da bi nas nešto oduševilo to mora našoj duši davati veći smisao od onoga koji ona može sama dati, ili dati čovjeku veći smisao, više od onoga što on sam može smisliti, proizvesti, iskoristiti.

Sveto pismo nam u čitanjima Pedesetnice daje odgovor na naše pitanje o čovjekovoj nestalnosti i smjerokaz našem životu. Duh Sveti poučavat će nas o svemu i dozivati nam u pamet sve što je Isus govorio. On će doći i ostati s nama zauvijek. On, koji je naš Branitelj i Tješitelj. On koji ne dolazi polovično. On potpuno prožima čovjeka, u svim segmentima njegova života. On je veći od naše duše, on je neprolazan, trajan, stalan naspram naše nestalnosti. On je vječan. On je Bog.

Zato Duh Sveti daje odgovore našim pitanjima, tješi naše boli, povija naše rane, rasvjetljuje naš razum, ražaruje volju, krijepi snagu. On je onaj koji jedini može uistinu oduševiti našu dušu jer nije tek prolazna ljudska tvorevina, nije ideja nastala kao plod naših nastojanja. On nas nadilazi i zauvijek nam ostaje otajstvo, iako je zauvijek s nama.
Duh Sveti je Duh Božji. On nas poučava, uvodi nas u istinu, hrabri nas i jača u nasljedovanju Krista. On nam pomaže da vršimo Isusove zapovijedi i tako iskažemo svoju ljubav prema Kristu.

I zato, kad ti se opet dogodi da se očaraš i razočaraš nekim svojim, ljudskim oduševljenjem, kad uvidiš svoju nestalnost, odustajanje od velikih ideala koje postavljaš, kad budeš umoran od borbe koju vodiš na polju života, sjeti se: Duh Sveti je jedini koji ti može donijeti istinsku mir i radost, utjehu i hrabrost, pravu spoznaju i pravu pobožnost. On jedini može uistinu oduševiti tvoju dušu i nastaviti ju oduševljavati tako da uvijek želi vršiti zapovijedi, da uvijek želi ljubiti.

Pošalji Duha Svojega, Isuse, i oduševit će lice zemlje!

 

Razmišljanje uz Evanđelje Pedesetnice (Iv 14,15-16.23b-26), god. C

  Novosti i događanja - Sve