s. M. Slavica Buljan, FDC    10.05.2023.

ODRŽANA DUHOVNA OBNOVA ZA SESTRE JUBILARKE

Povodom Zlatnog jubileja, odnosno proslave 50 godina redovničkih zavjeta, s. M. Angela Zirdum, s. M. Davorka Šarić, s. M. Slavica Buljan, s. M. Danimira Juko i s. M. Svjetlana Rezo sudjelovale su na trodnevnoj duhovnoj obnovi u Sarajevu i okolici od 4. do 7. svibnja.

Duhovna obnova je uključivala i posjet mjestima koja su važna za povijest Družbe i Crkve. Tako su prvi dan, u Travniku, posjetile grob sluge Božjega Petra Barbarića, koji je imao četiri sprovoda. Prvi put je pokopan u groblju na Bojni, zatim prenesen u sjemenište u Travniku, a onda su ga partizani sakrili u podrum isusovačke škole, gdje je pronađen i prenesen u kapelu u školi koju je sestrama pokazao vlč. Jakov Kajinić, duhovnik sjemeništaraca. Potom su se sestre jubilarke zaputile u Novi Travnik te posjetile župnu crkvu i zavjetnu kapelu posvećenu Drinskim mučenicama.
Pozdravivši se sa sestrama koje djeluju u Travniku i Novom Travniku, sestre jubilarke su nastavile prema bolnici u Novoj Bili u posjet s. M. Zori Stojanović koja tamo radi, a svojim posjetom su razveselile i s. Zoru i bolničko osoblje. Sestre su potom posjetile Kakanj, mjesto pogibije s. M. Danke Jurčević i groblje. Zahvalne s. M. Irmi Lučić i s. M. Angeliki Bošnjak na gostoprimstvu, vratile su se u Sarajevo.

Drugi dan posjetile su Pale, molile se u crkvi sv. Josipa sestrama Drinskim mučenicama te posjetile sestre u zajednici u Novom Sarajevu. U popodnevnim satima predavanje Poziv na svetost u današnjem svijetu održao je dr. fra Marinko Pejić, a potom je slavljena sv. misa.

U nedjelju je euharistijsko slavlje u crkvi Kraljica sv. Krunice predslavio Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini Francis Assisi Chullikatt. Nakon svete mise, u druženju sa sestrama, Nuncij se zanimao za djelatnosti sarajevske zajednice koje je predstavila s. Ljilja Martić, predstojnica. U poslijepodnevnim satima sestre su posjetile groblje na Betaniji i grob s. M. Luke Liengitz, te groblje Koševo i grob s. M. Lidvine Matanović, a navečer su posjetile i sestre karmelićanke. U ponedjeljak, posljednjeg dana susreta, sestre su posjetile Misijsku središnjicu Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela BiH, gdje djeluje s. M. Davorka Šarić, radionu crkvenih paramenata koje radi s. M. Laureta Čagelj, a s. M. Slavica Buljan posjetila je kardinala Vinka Puljića. Ova trodnevna, bogata duhovna obnova, kako su sestre istaknule, zaista ih je obnovila i dala polet za nove podvige.

Sestre zahvaljuju Provincijalnoj upravi što im je podarila ove duhovne dane, s. M. Ljilji Martić, predstojnici sarajevske zajednice za dobrodošlicu i gostoprimstvo, s. M. Davorki Šarić na organizaciji susreta te s. M. Angeli Zirdum za vožnju.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve