s. M. Sniježna Stjepandić    14.04.2019.

Hodočašće u Breitenfurt

Sestre Kćeri Božje ljubavi, hodočastile su u subotu 13. travnja iz Zagreba u Breitenfut pokraj Beča na grob svoje Utemeljiteljice, Službenice Božje Majke Franziske Lechner, u povodu 125. obljetnice sjećanja na njezin blaženi prelazak u vječnost. Cilj hodočašća je bio da se sestre i pridruženi članovi iz europskih provincija: Austrije, Poljske, Slovačke, Češke, Mađarske i Hrvatske, predvođene Vrhovnom glavaricom iz Rima s. Mariom Dulce Adams, duhovno ujedine „kao jedno srce i jedna duša“ na grobu svoje Utemeljiteljice obnavljajući zahvalno sjećanje na djela koja su po njezinu životu postala vidljiva.

Po dolasku u Breitenfurt, mjesto sastanka je bilo na mjesnom groblju na kojem je Majka Fraziska bila sahranjena nakon smrti, samo privremeno, da bi 30. srpnja 1924. posmrtni ostatci bili ekshumirani i položeni u novi lijes koji se sada nalazi u kripti kapelice na sestarskom groblju.

Zatim je slijedio pohod kući „Marije Pomoćnice“ u kojoj je Majka Utemeljiteljica preminula 14. travnja 1894. Naime, radi zdravstvenog stanja, 27. ožujka 1894. Majka je odlučila povući se na periferiju Beča u Breitenfurt u samostan „Marija Pomoćnica.“ To je bilo njezino posljednje putovanje na zemlji što je i rekla prije odlaska iz Kuće Matice: „Više se neću vratiti.“

Nakon ovoga ganutljivoga posjeta mjestu gdje je Majka preminula, hodočasnice su se uputile u samostansku crkvu sv. Josipa na sv. Misu koju je predvodio biskupski vikar Bečke nadbiskupije mons. Peter Petrus Hubner, OCist. Svećenike, sestre i sve vjernike pozdravila je domaćica slavlja s. M. Emanuela Čermak, provincijalna glavarica, zatim s. Maria Dulce Adams, Vrhovna glavarica i s. Lucyna Mroczek, postulatorica kauze Majke Utemeljiteljice.

Nakon Mise svi su se iz crkve u procesiji uputili prema groblju meditirajući Križni put. U kripti kod lijesa zajednički i pojedinačno su molili po jezičnim skupinama. Izgledalo je kao da je i mrtva Majka okupila oko sebe svoje duhovne kćeri onako, kako je to i za života bezbroj puta činila.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve