s. M. Pia Herman, FDC    23.06.2024.

(Ne)zaštićenost prelaska na drugu stranu

Isus je iz lađice poučavao ljude. Uvečer je rekao učenicima da lađicama prijeđu na drugu stranu jezera, da odu u drugi kraj. No, pri plovidbi ih je zatekla žestoka oluja dok je Isus spavao.
Slikovito rečeno, prelazak na drugu stranu mora i u našim životima može biti vrlo izazovan. Na otvorenom moru izloženost opasnosti oluja puno je veća nego na kopnu. Kada smo na kopnu, a naiđe oluja, možemo pronaći zaklon, neke stijene, udubinu, duplju, čak neku kuću. No, na otvorenom moru ili jezeru ne postoji drugo sklonište osim krhkog plovila na kojem se nalazimo.
Zaista, tko je god u duhovnom smislu pokušao prijeći na drugu stranu, pokušao doći do toga da uspije živjeti, funkcionirati, djelovati drugačije, zna da se našao pod napadima mnogih žestokih oluja koje su ga htjele potopiti i onemogućiti mu prelazak u novi život. Ako smo Isusovi učenici, On, Učitelj je s nama na našem putovanju. Često smo, međutim, kada smo u oluji, i mi skloni misliti da je naš Učitelj zaspao i da ne mari što ginemo jer ne djeluje na način da nas je unaprijed izbavio od svake oluje, nevolja, trpljenja, udaraca. No, i kada nam se čini da je Gospodin zaspao, da nije prisutan, i tada itekako djeluje: poučava nas na taj težak način da naša vjera u njega treba i može biti jača od našega straha i sumnji, ali i od naših očekivanja. Poučava nas, dakle, da probudimo svoju uspavanu ili čak i izgubljenu vjeru u njega. Poučava nas da mu vjerujemo da on zna sve što nam se događa i kroz koje nevolje prolazimo. Poučava da je tu, i da on najbolje zna kada je pravo vrijeme za izbavljenje.

Ovaj nam događaj snažno pokazuje da je Gospodin Isus s nama u lađi, da je prisutan, da je uz nas. On se i u našem životu želi pokazati kao gospodar i vjetra i mora, kao gospodar svih okolnosti i uvjeta i kao gospodar našeg života. Želi da mu vjerujemo da je na našem putu obraćenja, prijelaza s jedne strane na drugu, da je on istinski i ozbiljno uz nas u baš svakoj situaciji i da na njega možemo potpuno računati. U takvim olujama i nezaštićenostima mi jasnije učimo da to stoji i učimo tko je zaista Isus. U olujama rastu i naša svijest o vlastitoj krhkosti i svijest o Božjoj veličini, dobroti, blizini, snazi i zaštiti. U našim se olujama i nama poput učenika mogu otvoriti oči spoznaje i vjere da uvidimo pravu narav Isusa i da zaista povjerujemo onome tko on jest i Onome koji jest.


Razmišljanje uz Evanđelje XII. nedjelje kroz godinu ( Mk 4, 35-41)

  Novosti i događanja - Sve