s. M. Tea Barnjak, FDC    18.07.2018.

Misionarka s. Vedrana i sestre Fedrick i Olivia iz Ugande stigle u Hrvatsku

U nedjelju 15. srpnja 2018. u Provincijalnu kuću u Novoj vesi stigle su s. Vedrana Ljubić, misionarka iz Ugande, s. Fedrick Komugisha i s. Olivia Tumushabe, naše "afričke sestre" kojima je ovo prvo putovanje u Europu. Tijekom jednomjesečnog boravka (15. srpnja - 13. kolovoza) sestre će u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini posjetiti nekolicinu naših sestarskih i župnih zajednica. Za vrijeme gostovanja upoznat će vjernike sa svojim radom koji je usmjeren na edukaciju kućnih pomoćnica. Sestre su u protekle četiri godine omogućile tečaj kuhanja, spremanja, osnovnog računalnog znanja za 60-ak djevojaka, a većina njih je po završetku tečaja ubrzo pronašla posao.

Prve dane sestre su provele u zajednici u Novoj vesi. Zajedno sa sestrama radovale su se uspjehu naše nogometne reprezenatacije te su nazočile povijesnom dočeku Vatarenih. Bile su zadivljene zanosom, susretljivošću i radošću ljudi koje su susretale.

Tijekom prvih dana boravka posjetile su sestre koje djeluju u Katedrali i zajednicu sestara u samostanu sv. Josia u Granešini gdje su svečano dočekane te su u druženju sa sestrama provele cijeli dan.

U srijedu 18. srpnja posjetile su Nacionalni misijski ured u Zagrebu. Susrele su djelatnice i ravnatelja Nacionalnog misijskog ureda te ih upoznale sa svojim radom u Kampali, glavnom gradu Ugande. Zahvalile su za molitvu i pomoć bez kojih njihovo djelovanje ne bi bilo moguće.

Dana 21. srpnja 2018. zajedno sa župljanima Župe sv. Marka u Gradačcu (BiH) hodočastit će putevima bl. Drinskih mučenica te će posjetiti Pale i Goražde. U istoimenoj župi boravit će više dana te će sudjelovati na središnjoj proslavi 150. obljetnice župe koja će se održati 28. srpnja. Sestre su ovamo stigle na poziv vlč. Marka Hrskanovića, župnika istoimene župe koji je prije nekoliko godina proveo mjesec dana u Ugandi gdje je pobliže upoznao djelovanje naših sestara u tome misijkom području. Stoga je povodom velike obljetnice župe odlučio pozvati s. Fedrick Komugisha i s. Oliviu Tumushabe kojima je platio troškove putovanja. Prigodom proslave obljetnice upriličena je i tribina na kojoj će izmešu ostalih govornika predavanje o Ugandskim mučenicima održati s. Fedrick.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve