14.03.2016.

Misa u Domu Sveta Marta 12. siječnja 2016. god.

Molitva čini čuda i priječi srcu da postane kruto, zaboravljajući pijetet. Molitva vjernika mijenja Crkvu; Crkvu ne vode naprijed ni pape, ni biskupi ni svećenici, već sveci – istaknuo je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj svetoj misi u kapeli Doma Sveta Marta.

Možemo biti vjernici koji su pod pepelom osuđivanja, odnosno beskrajnog kritiziranja izgubili osjećaj pijeteta, što razvidno potvrđuje misno čitanje – rekao je Papa komentirajući ulomak iz Prve knjige o Samuelu, čiji su protagonisti žena Ana – tjeskobna zbog svoje neplodnosti pa u suzama moli Boga da joj podari sina – te svećenik Eli koji je sjedeći u hramu rastreseno promatrao ženu.

Ulomak najprije donosi Anine tjeskobne riječi, a potom promišljanje svećenika, koji, budući da nije ništa čuo, zlobnom površnošću osuđuje ženino šaputanje. To je neka pijanica, smatra svećenik. A naprotiv, njezino je jecanje od Boga iščupalo čudo. U svom je srcu molila, samo su se usne micale; glas se nije čuo. To je hrabrost žene vjere koja svojim bolom, svojim suzama od Boga moli milost. U Crkvi ima mnogo takvih žena, koje idu moliti kao da je riječ o okladi … Sjetimo se svete Monike koja je svojim suzama uspjela izmoliti obraćenje svoga sina, svetoga Augustina. Takvih žena ima mnogo – ustvrdio je papa Franjo.

Svećenik Eli je bijedan čovjek, prema njemu osjećam izvjesnu naklonost, jer u sebi nalazim mane koje me njemu približavaju i dobro ga shvaćam. Olako osuđujemo osobe, nemamo poštenja kazati: „Ma što nosi u svom srcu? To ne znam, ali ne ću ništa govoriti… Kada u srcu nema pijeteta, uvijek se misli loše, ne razumije se onoga koji bolno i tjeskobno moli, koji Bogu povjerava bol i tjeskobu – primijetio je Sveti Otac.

Isus je u Maslinskom vrtu iskusio takvu molitvu, kad je osjećao toliku tjeskobu i bol da se znojio krvavim znojem. A nije korio Oca: „Oče, ako želiš ukloni ovo, ali neka bude tvoja volja“. Isus je odgovorio blago poput žene. Katkada molimo, od Boga tražimo, ali često ne uspijevamo zapodjenuti borbu s Bogom, u suzama iskati milost – primijetio je papa Franjo.

Molitva čini čuda – ustvrdio je Papa podsjećajući na čovjeka iz Buenos Airesa koji je u svetištu Lujàn izmolio ozdravljenje svoje kćerkice. Molitva vjernika mijenja Crkvu: nismo mi: pape, biskupi, svećenici i časne ti koji vodimo naprijed Crkvu, to čine sveci. A sveci su poput ove žene. Sveci su oni koji hrabro vjeruju da je Bog Gospodin koji može učiniti sve – zaključio je papa Franjo. 

(hr.radiovaticana.va)

  Novosti i događanja - Sve