ika.hkm.hr    22.03.2023.

Korizmeni susret kardinala Bozanića s redovnicama

Korizmeni susret zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića s redovnicama koje djeluju na području Zagrebačke nadbiskupije održan je u utorak 21. ožujka u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu.

Susretu, na kojem su predstavljene „Izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije“, nazočili su i biskupski vikar i kancelar Nadbiskupskoga duhovnog stola preč. Marko Kovač, ravnatelj NPI-a preč. Ivan Lukić te tajnik Druge sinode preč. Denis Barić koji je, uz predstojnicu Ureda za vjeronauk u školi prof. Blaženku s. Valentinu Mandarić, predstavio završni dokument Sinode.
Nakon molitve redovnice i sve nazočne pozdravila je s. Gordana Igrec, potpredsjednica Hrvatske redovničke konferencije. Zahvalila je na mogućnosti okupljanja nakon stanke zbog koronavirusa i potresa. „Rane još uvijek zacjeljuju, katedrala, crkve i samostani su u renoviranju ili još uvijek čekaju na to. U svakom slučaju, izazovi su veliki i u duhovnom i materijalnom smislu!“, rekla je s. Gordana.
Potpredsjednica HRK-a dodala je da redovnice koje djeluju na području Zagrebačke nadbiskupije žele doprinijeti nastavku sinodskog puta u zajednicama, župama i obiteljima te „nastaviti hoditi otvorena srca, prepoznavati Božje darove i njegov poziv te izvršiti ono što nam je povjereno. Stvarnost u kojoj živimo stavlja pred nas sve više izazova. Osjećamo da kao crkvena zajednica trebamo više zajedničkog promišljanja, molitve i planiranja te traženja odgovara i suradnje na svim razinama kroz radikalnost, dosljednost i vjernost življenja u povjerenom nam pozivu.“
Kardinal Bozanić na početku susreta kazao je kako zahvaljuje Bogu za dar posvećenog života u Zagrebačkoj nadbiskupiji i potaknuo redovnice da zahvale na tom daru. „Znamo da nije uvijek lako, da nismo uvijek bili onakvi kakvi bismo željeli biti, ali Bog nas drži i na tom putu nas podiže. To je snaga, to je nešto veliko u Crkvi“, rekao je.
Kardinal je podsjetio kako je zagrebačka Sinoda počela davno, a tada „nismo bili ni svjesni da ćemo ući u sinodu opće Crkve.“ Istaknuo je kako je Sinoda drugo ime za Crkvu i to je „njena bit i njeno središte.“

„Sinoda u prvom redu nije skup ljudi koji će se sastati i dogovoriti kakvu Crkvu žele. Ona je okupljanje vjernika da budu zajedno i da se zajedno stave pred Boga, pred Duha Svetoga – da zajedno pomoću nadahnuća Duha Svetoga nastoje shvatiti što Bog želi. Sinoda je otvaranje Božjoj volji i nadahnuću Duha Svetoga“, naglasio je zagrebački nadbiskup.

Prof. Blaženka s. Valentina Mandarić u izlaganju je kazala kako Sinoda poziva „na jačanje odgovornosti na zajednički život i suzbijanje tendencije za individualizmom i usmjerenosti na sebe – pa i na vlastitu zajednicu. Sinodalnost ukazuje na specifični ‘modus vivendi et operandi’ Crkve kao Božjega naroda koji se u konkretnosti očituje i ostvaruje u zajedničkom hodu, u okupljanju i aktivnom sudjelovanju svih članova u evangelizacijskom poslanju, u kojem se isprepliću temeljni smjerokazi Sinode: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje.“
Govoreći o budućnosti redovništva dodala je: „Da bi redovništvo bilo plodonosno, mora s nadom gledati nova obzorja i razumjeti dinamiku globalnoga i promijenjenoga svijeta; s novim pogledom usmjeriti se na svoje utemeljitelje i utemeljiteljice i ostati vjerni vlastitoj karizmi. Važna je vjernost utemeljiteljskoj karizmi, a ne stoljetnim strukturama koje su izgrađene za neka druga vremena. Drugim riječima, treba tražiti novu svetost, onu koja se otvara budućnosti, oživljava i daje da se ponovno osjeti utemeljiteljska intuicija, koja će biti prikladna za ovo vrijeme.“
Preč. Barić, tajnik Druge sinode, upoznao je redovnice s procesom nastanka knjige „Izjava i odluka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije“.

„Sinoda je proces kojega vodi Duh Sveti koji sve čini novim ili kako će reći papa Franjo – najvažnija osoba na sinodi je Duh Sveti“, rekao je. Dodao je kako „završetak sinodskih zasjedanja i objavljivanje sinodskih izjava i odluka obvezuje voditi se trajnim nadahnućima Duha Svetoga“ te zaključio kako Sinoda poziva na „trajnost hoda u Crkvi i to življenjem sinodskih izjava i odluka u vremenu i prostoru, oslobađajući nas okamenjenosti, neplodnosti i zatvorenosti pred novim i drugačijim.“
Na kraju susreta s. Gordana Igrec uputila je kardinalu Bozaniću prigodnu čestitku povodom imendana i rođendana. „Ova prigoda posebno nas raduje što možemo zahvaliti Gospodinu za dar Vašega života, za dar svećeničkoga poziva i služenja Crkvi u službama koje su Vam povjerene, posebno za Vaše služenje već više od 25 godina Zagrebačkoj nadbiskupiji. Posebno Vam hvala za odvojeno i darovano vrijeme za susrete s nama kroz sve ove godine Vašega služenja“, rekla je s. Gordana.
Susret je zaključen zajedničkom molitvom, a potom su sestre primile knjigu Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve