08.03.2016.

Komisija ne raspravlja o svetosti bl. Alojzija Stepinca, on je svet i bit će proglašen svetim

“Zadaća Komisije nije raspravljati o tome je li kardinal Stepinac kandidat za svetost ili nije”, izjavio je za Hrvatski katolički radio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić koji je kao član Stalnoga vijeća HBK u četvrtak 3. ožujka bio u posebnoj audijenciji kod pape Franje.

Uz njega su se sa Svetim Ocem susreli i ostali članovi: zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i porečki i pulski biskup Dražen Kutleša.

Papu su izvijestili o stanju Crkve u Hrvatskoj, a bilo je govora i o radnom tijelu koje je inicirao Sveti Otac, a koje ima zadatak zajednički razmotriti ulogu blaženoga kardinala Alojzija Stepinca prije, za vrijeme i poslije Drugoga svjetskog rata. S tim u vezi predsjednik HBK je rekao: “Što se tiče radne komisije ili radnog tijela sastavljenog od predstavnika Srpske pravoslavne Crkve i Katoličke Crkve, ona ničim ne ulazi u samu kauzu kanonizacije bl. Alojzija Stepinca. Njihova zadaća nije raspravljati o tome je li kardinal kandidat za svetost ili nije, to je učinila Kongregacija za kauze svetaca. Ovaj čin koji je Papa učinio na prigovor, odnosno na pismo patrijarha Irineja jest jedna dodatna ekumenska gesta, hajde prije nego ga se proglasi svetim da vidimo sporne točke koje vi vidite, ne dirajući u njegovu svetost. I sam Sveti Otac i kardinal PietroParolin i svi s kojima smo razgovarali ne dovode uopće u pitanje njegovu svetost. On je svet i on će biti proglašen svetim, ali evo daje se mogućnost da njegovo proglašenje ne dođe, ili da dođe barem sa što manje predrasuda ili što manje prigovora s one strane s koje se prigovara. U tome kontekstu ne radi se uopće o osporavanju samoga čina kanonizacije, nego se radi o maloj odgodi za koju ne znamo koliko će biti, ali se nadamo da neće biti dugačka.”

Nakon susreta sa Svetim Ocem članovi Stalnoga vijeća HBK su o detaljima spomenute radne skupine razgovarali s Papinim državnim tajnikom kardinalom PietromParolinom kojega su izvijestili o članovima toga mješovitoga tijela, a to su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, požeški biskup Antun Škvorčević, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić te dr. sc. Jure Krišto i dr. sc. Mario Jareb.

Članovi Stalnoga vijeća susreli su se i s predsjednikom Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana kardinalom KurtomKochom.

HKR | Bitno.net

 

  Novosti i događanja - Sve