s. M. Tea Barnjak, FDC    13.03.2018.

Kanonska vizitacija u zajednicama u Švicarskoj i Njemačkoj

Od 5. do 10. ožujka 2018. u zajednicama u Sirnachu i Reussbühlu (u Švicarskoj) te u Münchenu (u Njemačkoj) odvijala se Kanonska vizitacija koju je obavljala s. M. Benwenuta Kaczocha, zamjenica Vrhovne glavarice.

Tijekom vizitacije u pratnji s. Benwenute bile su s. Gordana Igrec, provincijalna glavarica naše Provincije i s. Danica Sanader, vrhovna savjetnica i službena prevoditeljica.

U zajednicama u Sirnachu i Reussbühlu žive četiri sestre koje su pastoralno uključene u život Albanske katoličke misije koja pastoralno skrbi o vjernicima iz Albanije i s Kosova.

U zajednici u Münchenu trenutno živi pet sestara koje rade u domu za starije i nemoćne osobe u „Kreszentia-Stift“.

Prema Konstitucijama za vrijeme trajanja službe Vrhovna glavarica ima obvezu osobno ili po delegatkinji obaviti pohod svake provincije u Družbi (usp. Konstitucije Družbe Kćeri Božje ljubavi, tč. 110.).

U našoj Provinciji vizitaciju je zbog ozljede s. Marie Dulce Adams, vrhovne glavarice započela njezina delegatkinja s. Benwenuta koja ima zadaću ispitati duhovno i materijalno stanje sestara te apostolski život zajednica.

Za vrijeme boravka u Švicarskoj s. Benwenuta, s. Gordana i s. Danica su u pratnji sestara iz švicarskih zajednica posjetile malo mjesto Ilanz u kojemu je od 1865. do 1867. živjela naša utemeljiteljica službenica Božja Majka Franziska Lechner. Kroz to vrijeme bila je članica Dobrotvornog društva Božje ljubavi koje je osnovao svećenik Johann Fidel de Pozzo. Majka Franziska bila je njegova bliska suradnica, suosnivateljica istoimenoga Društva i prva poglavarica zajednice koja se rodila zanimanjem djevojaka koje su se željele posvetiti istoj djelatnosti. U njihovoj je suradnji nakon dvije godine došlo do razlaza jer Majka Franziska često nije mogla slijediti de Pozzove upute i zahtjeve. Stoga je u jesen 1867. napustila Dobrotvorno društvo Božje ljubavi. Međutim, obogaćena suradnjom s de Pozzom i iskustvom u radu sa siromašnim djevojkama Majka Franziska je bila pripremljenija za kasnije djelovanje, za osnivanje Družbe kojoj će dati ime Kćeri Božje ljubavi i čija će osnovna zadaća biti činiti Božju ljubav vidljivom u svijetu pomažući potrebitima, a napose djevojkama koje su u poztazi za boljim životom dolazile u veće gradove a pritom su bile na razne načine iskorištavane.

U Ilanzu danas djeluju Sestre Dominikanke sv. Josipa koje su srdačno primile naše sestre i pokazale im mjesta vezana uz život naše Utemeljiteljice. Utemeljitelj zajednice ovih sestara je Johann Fidel de Pozzo, a s. Sr. Maria Theresia Gasteyer, prva poglavarica i suosnivateljica. O sestrama Dominikankama, njihovoj povijesti i djelatnosti pročitajte više na: https://de.wikipedia.org/wiki/Kloster_Ilanz.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve