s. Marija Medved, FDC    28.06.2020.

Izgubiti život poradi Krista!

Mjera ljubavi prema Kristu je križ, jer se u tom istom križu očituje Kristova ljubav prema nama. Stoga, tko ne uzme svoj križ i ne pođe za Kristom nije ga dostojan – ističe današnje evanđelje. Svojom smrću na križu Isus je pokazao vrhunac ljubavi prema čovjeku, očitovao je svoju ljubav predavši cijeloga sebe za svakoga čovjeka bez obzira na njegov stav prema njemu samome; prolio je svoju dragocjenu Krv kako bi svakoga čovjeka oprao od njegove krivce i darovao mu vječnu baštinu. Zar to nije vrhunac ljubavi? Sve svoje i cijeloga sebe darovati drugome.

Međutim, mi često puta izgubimo mjeru ljubavi zbog vlastitih interesa, inata, prkosa, posesivnosti, osjećaja straha, potrebe sebi udovoljiti želje… možemo nabrajati u nedogled. Važno je samo jedno: Jesam li izgubio život poradi Krista?

Živimo u svijetu u kojem žrtva nema smisla, vrijednosti su izgubile na svojoj autentičnosti, sloboda je krivo definirana i korištena, time ranjavamo druge i sebe. Vrlo lako padamo u zamke krivog izbora i time zlorabimo slobodu. No samo je jedno važno: Uzeti svoj križ i život izgubiti poradi Krista. Ma koliko nam se činilo da pojedine situacije našega života nemaju smisla, ma koliko mislili da dalje ne možemo, da nam je križ pretežak, da smo slabi, nemoćni, ponekad izgubljeni u vremenu i prostoru… Važno je sve prihvatiti iz ljubavi prema Kristu, predati njemu, pouzdati se u snagu njegova mudra vodstava. Jer Krist najbolje zna što je za nas dobro, jer on nas najbolje poznaje. Stoga odvažimo se hrabro nositi svoj križ poradi Krista. Iz čiste ljubavi prema njemu. Zahvaljujmo za svoje križeve, molimo za strpljivost, poniznost kako bismo prepoznali križ kao mjeru Kristove ljubavi.

Dvije grede koje u sebi povezuju ljubav prema Bogu (vertikala) i ljubav prema bližnjemu (horizontala) siguran su, štoviše provjereni put ka ispunjenju volje Božju. Teško je, ali je moguće, jer Krist nište ne traži od nas što i sam nije prošao i što zna da možemo učiniti iz ljubavi prema Njemu. Stoga otvorimo oči srca kako bismo prepoznali u malim, jednostavnim i svakodnevnim situacijama radost nošenja križa. I zahvalni budimo što je Onaj koji je u svom križu ponio i tvoj križ, imao povjerenja i pozvao te da ga slijediš. Darujmo mu svoj život u potpunosti, izgubimo ga poradi Krista – jer tada smo najveći dobitnici. Iako u očima ovoga svijeta gubitnici – svjesni smo da radim za plaću neraspadljivu.

Razmišljanje uz evanđelje XIII. nedjelje kroz godinu (Mt 10,37-42), god. A

 

  Novosti i događanja - Sve