S. M. Karla Mandić, F.D.C.    14.05.2023.

Isusova jednadžba ljubavi

Ako me ljubite…

Logika svijeta i Božja logika ne idu istim stazama. Premda nam se ponekad čini da svijet teži dobru koje Bog želi i čini, vidimo da i u tim pitanjima odstupa od Božje logike. Uzmimo, na primjer, toliko puta spominjano pitanje očuvanja prirode, ili pitanje ljudskih prava, ili pitanje ljudskog dostojanstva. U svemu ovome vidimo i znamo da se svijet neprestano bori, traži, ne posustaje. Ali u tome traženju svijet ne preuzima Božju logiku. On gazi naprijed svojom logikom koja je često nemilosrdna, isključiva, nepravedna, ograničena, zasljepljujuća. Božja logika nije takva. Božja logika otvara oči i bistri pogled. Božja logika mijenja ustajala srca i ruši sagrađene zidove. Ona prema onome čemu ide, teži u dobroj nadi, u radosti. Božja logika pokazuje dobro, istinito, lijepo. I želi da sve tome teži. Božja je logika jednostavna. Nema pametovanja. Pa uzmimo samo prvu rečenicu današnjeg evanđelja: „Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati.“ Isus ne mudruje niti svojom dovitljivošću i slatkorječivošću prizvati mase. Isus ne okoliša. On ne traži mase, on traži srce pojedinca. Moje i tvoje. Isus se obraća direktno. Reklo bi se ravno u sridu: Ako me ljubiš, čuvat ćeš moje zapovijedi. O, koje li jednostavnosti. Svoju ljubav Isusu ne moraš dokazivati velikim riječima, javnim manifestacijama i govorima. Svoju ljubav Isusu ne dokazuješ svojim utjecajem ni pozicijama. Svoju ljubav Isusu pokazuješ na onom mjestu gdje jesi, tamo gdje svaki dan boraviš, među ljudima koje svaki dan susrećeš. Tu te Isus zove: Ako me ljubiš, čuvat ćeš moje zapovijedi. Ako ga ljubiš! Ljubiš li ga?

Zapovijedi ćete moje čuvati…

Isus jasno kaže da je dokaz ili pokazatelj naše ljubavi prema njemu čuvanje njegovih zapovijedi. One su jasne, ali ne uvijek lake. Isus sam kaže da u njima visi sav Zakon i Proroci. Ili možda možemo reći: ako se ne držiš tih dviju zapovijedi, onda se ne držiš niti onoga što piše u Zakonu i Prorocima. Jer temelj Božjeg govora je ljubav, bilo u Starom zavjetu, bilo u Novom zavjetu. To je ona Božja logika. Bog je ljubav, piše u Svetom pismu. Pa kako će onda Bog djelovati nego po logici ljubavi. Zato i nas poziva da djelujemo u ljubavi i iz ljubavi. Ljubav nam treba postati smjerokaz djelovanja. Jer ako djelujemo iz ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjemu, onda čuvamo Isusove zapovijedi. Od nekih smo svetaca mudro čuli da nas uče kako se ne trebamo zamarati veličinom djela koje činimo, već veličinom ljubavi iz koje to djelo činimo.

Mi znamo da logika svijeta ovdje nastoji umanjiti ove Isusove riječi. Na primjer, čujemo ponekad da netko, a možda i mi sami kažemo da volimo Isusa, ali ne razgovaramo sa svojom majkom, bratom, susjedom. Ili, odnos s Isusom nam je jako važan, ali ne moram nedjeljom ići na svetu misu, mogu se i doma pomoliti. Ili: volim ja Isusa, i držim sve zapovijedi, ali čim me netko krivo pogleda, ja eksplodiram. A sada dobro pogledajmo Isusove riječi! „Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati.“ Nigdje ne piše: osim u slučaju da ti se netko ne sviđa, ili ti se taj dan baš ne ide na svetu misu, ili kad prođu praznici… Jednadžba je jednostavna. Ako ljubiš Isusa, čuvat ćeš njegove zapovijedi. Točka.

A onda? Izvanredno obećanje i neizmjeran dar koji nam Isus daje ako ga ljubimo i čuvamo njegove zapovijedi: Duh Branitelj -  Duh Istine koji i nama danas daje snagu da budemo pravi, vjerodostojni Isusovi učenici. Isusova jednadžba ima dva znaka jednakosti: ljubiš Isusa = čuvaš njegove zapovijedi = primaš Duha Branitelja. A kad primiš taj predivni dar - dar Duha Svetoga koji nadilazi sva naša srca, naše pameti, naša poimanja, a ipak se spušta da stanuje u nama - kad primiš taj Dar, onda ćeš mijenjati svijet i u njega svaki dan donositi još malo Božje logike.

Razmišljanje uz evanđelje VI. vazmene nedjelje (Iv 14,15-21); god. A

  Novosti i događanja - Sve