s. Marija Medved, FDC    01.05.2022.

         Isusov poziv uvijek je jednostavan, konkretan i jasan. Prošle nedjelje promišljali smo o vjeri kroz lik svetog Tome ili nevjernog Tome, kako ga radije nazivamo. I ove nedjelje nastavljamo promišljati o vjeri, no ovoga puta kroz lik Petra, apostolskog prvaka.

         Isus je imao samo dvanaest apostola, međutim svi su toliko originalni, stoga je i nama puno lakše pronaći osobine s kojima se možemo poistovjetiti. Petar u sebi krije tolike suprotnosti: u jednom trenutku spreman je za Isusa umrijet, nekoliko sati kasnije niječe da ga poznaje; on ne vjeruje vlastitom bratu Andriji da je upoznao Mesiju, samo nekoliko trenutaka poslije susreće čovjeka – Mesiju koji će mu iz temelja promijeniti život.

         I danas nam Isus pokazuje koliko ima strpljenja sa svakim od nas. Svjestan je da ga je Petar zatajio, znao je to prije no što su ga uhiti, no otvara mu put nade: 'Petre kad k sebi dođeš učvrsti svoju braću'. Na trostruko zatajenje Isus postavlja tri pitanja o ljubavi: Ljubiš li me? Teško je pitanje dobio Petar. Ono što je zanimljivo primijeti nakon izdaje Petar je gorko zaplakao, nakon trećeg pitanja, na obali Tiberijatskoga mora, on se ražalostio. Suze uvijek simboliziraju bol, kajanje, žalost zbog učinjene pogrješke. Isus je u Petrovu primjeru pokazao kako postupno odgaja čovjeka.

         Paralelno s odgojem, Isus daje novi zadatak: Idi za mnom! Direktna uputa, konkretno poslanje, siguran put. Taj zadataka je i pred nama danas. U prvom čitanju, taj isti Petar, poziva nas da se većma pokoravamo Bogu negoli li ljudima. Odvažimo se biti Kristovu u potpunosti i opravdajmo ime koje nosimo 'kršćani – koji su Kristovi', ali ne poradi ljudi, već da se u svemu i u svima proslavi Ime Kristovo. Budi hrabar i ponizan te pođi za onim koji ti je darovao Život vječni. Pođi za Kristom, ta zove te da ga slijediš!

Razmišljanje uz Evanđelje III. vazmene nedjelje (Iv 21, 1-19), god. C

  Novosti i događanja - Sve