s. Marija Medved, F.D.C.    26.02.2023.

Hod kroz pustinju

Prva korizmena nedjelja poziva nas da poput Isusa pođemo u pustinju. Iako negostoljubiva, pustinja u sebi krije život. Potiče nas da pogled sa sebe i svoje samodostatnosti usmjerimo na samog Boga. Mnogi su pustinjaci svoj život proveli u surovosti pustinje kako bi susreli Boga, kako bi sve svoje pouzdanje predali njemu.

Zanimljivo je primijetiti kako Isus u današnjem evanđelju odgovora đavlu na njegovu provokaciju, na njegovu kušnju. Premda je Sin Božji, Isus ne uzima tu činjenicu kao glavni 'adut' u borbi s napasti tj. s Napasnikom. Isus se poziva na Sveto pismo. Tako na prvu kušnju – kušnju usmjerenu protiv tijela – odgovara: „Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.“ (Mt 4,4). Kao odgovor na drugu kušnju – kušnju iskušavanja Boga – ističe: „Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!“ (Mt 4,7). Dok na treću kušnju – kušnju idolopoklonstva – Isus odgovara: „Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jednom služi!“ (Mt 4,10b).

Isus je u svemu htio biti jednak nama, tako i u prilikama napastovanja. Pokazao nam je vlastitim primjerom kako pobijediti Napasnika. Dao nam je konkretne upute pozivajući se na Sveto pismo. Nemoguće je proći ovim svijetom, a ne biti izložen napasti, ne biti propitan: Jesi li zaista za Kraljevstvo Božje? Jesi li uistinu sposoban biti njegov dionik? No, zapamtimo jednu stvar: nikada nećemo biti kušani iznad svojih sila, iznad onoga što možemo nositi. Osim toga Bog je i u takvim situacijama s nama, iako nam se tako ne čini.

Stoga neka i ova korizma bude početak našeg hoda kroz pustinju, uzdajući se u Boga, jer samo tako možemo svoj pogled i snage sa vlastite samodostatnosti usmjeriti na Boga, Tvorca i Spasitelja cijelog čovječanstva. Odvažimo se kročiti s punim pouzdanjem u Njegovo mudro vodstvo.

Stavimo Boga na prvo mjesto u svom životu, samo se njemu klanjajmo i njemu jedinom služimo. Poziv je to koji je tako potreban današnjem svijetu, možda više nekog ikada prije. Budimo autentični Kristovi svjedoci ovome svijetu, svjedoci njegove ljubavi. Predajmo sve što jesmo i sve što imamo njemu u ruke i neka on vodi naš život pustinjom ovoga svijeta, kao bismo izdržali sve napasti i kušnje.

Razmišljanje uz evanđelje Prve korizmene nedjelje (Mt 4,1-11), god. A

  Novosti i događanja - Sve