Alica Bačeković Pavelić, prof. i dipl. bibl.    16.02.2024.

Gostovanje s. M. Tee Barnjak u Ekonomskoj i birotehničkoj školi, Bjelovar

"Svatko je od nas jedinstven po mnogočemu – po načinu razmišljanja, životnim iskustvima, osjećajima. Različitost nam daje i otvara mogućnost za upoznavanje ljudi, za rast i učenje, ali i za shvaćanje svijeta na drugačiji način.  Susret s različitim ljudima uvelike može obogatiti naše živote, o čemu je govorila Božana s. Tea Barnjak koja je danas posjetila našu školu i školsku knjižnicu te održala predavanje pod nazivom “Deset dana u Svetoj zemlji – iskustvo različitih susreta”.

S. Tea redovnica je Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi Provincije Božje providnosti. Godine 2015. završila je Filozofsko-teološki studij na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a trenutno živi u Münchenu gdje se na poslijediplomskom studiju bavi Novim zavjetom.

Prošle je godine u veljači posjetila Svetu zemlju, zajedno s još petnaest sudionika različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti. S učenicima je podijelila vlastiti doživljaj Svete zemlje koja je prepuna različitosti – geografskih, jezičnih, vjerskih. Susret sa svetim mjestima za svakog je hodočasnika različito iskustvo i doživljaj. Ponekad ih zbog velikog broja ljudi teško u potpunosti možemo doživjeti. Stoga ne treba tražiti i gledati samo kamenja, ruine koje svjedoče o važnoj prošlosti i povijesti Svete zemlje, već treba otvoriti oči za ljude – „živo kamenje“, čuvare svetih mjesta, sadašnje stanovnike, istaknula je naša gošća. Upravo je njezino putovanje bilo prožeto susretima s ljudima, a posebno ju je dotaknuo susret s dvojicom dječaka. Njihovo prijateljstvo istinsko je i iskreno, bez fige u džepu, a njihov je život uvelike drugačiji od života naših učenika.

Zanimljivo predavanje ispričano je kroz prekrasan kolaž fotografija različitih mjesta i susreta, a na njemu su sudjelovali učenici 3. b i 4. a sa svojim profesoricama, Majom Balić i Teom Cohom."

https://ekonomska-birotehnicka-skola-bj.hr/deset-dana-u-svetoj-zemlji-iskustvo-razlicitih-susreta/

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve