s. M. Tea Barnjak, FDC    23.12.2017.

Blažena Djevica Marija - žena koja razmišlja, pita, ali i vjeruje Bogu kojemu ništa nije nemoguće

Evanđelje IV. nedjelje došašća potiče nas da u posljednjim trenutcima priprave za Božić razmišljamo o Blaženoj Djevici Mariji odnosno o njezinom posebnom sudioništvu u otajstvu utjelovljenja Sina Božjega. Ona je ona žena koja je, po posebnom Božjem izabranju, bila dostojna donijeti na svijeta Spasitelja svijeta, Krista Gospodina.

Današnje evanđelje donosi opis susreta anđela Gabrijela i Marije iz Nazareta koji mi poznajemo kao „Navještenje Mariji“. Puno je toga neobičnog u ovom susretu. Bog šalje anđela Gabrijela u Nazeret, tada nimalo poznat ni ugledan grad. Marija nije ništa posebno opisana. Ne spominje se njeno porijeklo niti njena obitelj. Opisana je kao djevica koja je zaručena s mužem koji se zvao Josip. Ni o zaručniku nema nikakvih detalja. Iz evanđeoskog ulomka čak ne saznajemo ni gdje je bio Josip u trenutku kad je Mariju pohodio anđeo.

Anđeo ulazi k Mariji i odmah joj se obraća riječima: »Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!« Ovaj pozdrav „Zdravo, milosti puna“ može se prevesti na sljedeći način: „Raduj se, milosti puna“. Tim je pozdravom započelo utjelovljenje Sina Božjega. Marija uistinu ima razlog za radost jer je na poseban način milosti puna. Ali Marija ne odzdravlja na anđelov pozdrav nego se „smete i stade razmišljati“. Počinje razmišljati o pozdravu koji joj je uputio Božji glasnik, tj. o njegovu sadržaju i značenju. U neobičnom događaju koji proživljava pokušava ostati sabrana i proniknuti što to znači da se treba radovati jer je milosti puna te da je Gospodin s njom.

Anđeo ne čeka njezin odzdrav ili očitovanje nego nastavlja obznanjivati poruku govoreći joj: »Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.« Nakon anđelovih riječi Marija ponovno reagira, ne ostaje pasivna ni nezainteresirana. Sada ona pita anđela: »Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?« Marija je zaručena s Josipom. Svoga muža još nije upoznala. Njihov brak još nije konzumiran. Zato i pita: „Kako će to biti?“ Anđeo joj, zatim, govori kako će se dogoditi to začeće: »Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji. A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. Ta Bogu ništa nije nemoguće!« Nakon ovih anđelovih riječi Marija kaže: »Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!« Marija daje svoj pristanak. Deklarira se službenicom Gospodnjom. Svojim jednostavnim „DA“ potvrđuje da želi služiti Gospodinu u onome djelu koje je on naumio izvesti i u kojemu će ona sudjelovati svojom vjerom i konkretnim životom.

Marijin „DA“ Bogu, preko njegova poslanika, učinio ju je majkom Sina njegova, majkom Otkupitelja i Spasitelja Svijeta. Izričući svoj pristanak ispovjedila je vjeru u Boga svemogućega kojemu ništa nije nemoguće. Papa Benedikt XVI. lijepo opisuje Marijin pristanak: „Po njezinoj poslušnosti Riječ ušla u nju i postala plodna u njoj.“ (Joseph RATZINGER/BENEDIKT XVI., Djetinjstvo Isusovo, Split, 2012., str. 47)

Što možemo naučiti od Blažene Djevice Marije? Prije svega da trebamo o svim događajima u svome životu promišljati, pronicati ih srcem i razumom. Zatim trebamo biti budni u životnim situacijama u smislu da ulazimo u dijalog s Bogom, ljudima i sami sa sobom, da postavljamo pitanja, da ne živimo prema naučenim shemama i ne hodamo samo utabanim putovima. I na kraju trebamo vjerovati da je Bogu sve moguće te u tome uvjerenju izricati svoj „DA“ njemu i njegovim planovima za moj život ili živote mojih bližnjih. Nakon što je izrekla svoj „Evo me“ anđeo odlazi od nje, a Marija ostaje sama. Anđelov dolazak promijenio je njezin život, a nakon njegova odlaska ona mora nastaviti živjeti život u službi Bogu koji će joj donijeti mnoštvo nepredvidivih i za nju neobičnih situacija i iskustava koje u mnogočemu nadilaze njezine snage i moć, ali ne samo njezina nego općenito ljudske snage, moći, spoznaje, logike i dr. Stoga je njezina jedina snaga i uporište Bog koji izvodi djelo spasenja i u njega "uvlači" skromne, jednostavne, ponizne. U tome je djelu Marija na poseban način suradnica Božja, a u tome će ju na najbliži način slijediti sv. Josip, njezin zaručnik.

Razmišljanje uz evanđelje IV. nedjelje došašće Lk 1,26-38, god. B

  Novosti i događanja - Sve