s. M. Tea Barnjak, FDC    22.09.2019.

Biti mudri i snalažljivi

U današnjem evanđelju slušamo prispodobu o bogatašu i njegovu upravitelju koju je Isus ispričao svojim učenicima. Kad god bi se posebno obraćao učenicima, činio je to s namjerom da ih potakne na razmišljanje, obraćenje, promjenu ponašanje, svjesnije življenje i aktivnije djelovanje.

Pročitamo li još jednom današnje evanđelje mogli bismo olako zaključiti da Isus učenicima za uzor stavlja upravitelja kojega je gospodar optužio da rasipa njegovo imanje. Isus, dakle, nije zadivljen njegovim načinom upravljanja dobrima koja nisu njegova, ali ističe njegovu snalažljivost, dosjetljivost i domišljatost koje izlaze na površinu u trenutku kada gospodar zahtjeva da položi račun o svome upravljanju. Tek ovdje dolazi do izražaja njegova kreativnost i to zbog samo jednog cilja, da ne izgubi zemaljska dobra.

Isus na primjeru „nepoštena upravitelja“ poučava učenike koje je pozvao i okupio oko sebe da budu s njim i da naviještaju kraljevstvo Božje. Ako se ovaj upravitelj toliko brinuo da zadrži svoj status kod gospodara, koliko bi se više učenici, nastavljači njegova djelovanja i propovijedanja, trebali brinuti oko širenja kraljevstva Božjega.

Ova je priča danas upravljena nama. Naviještena nam je ne zato da pomislimo kako postizanje cilja opravdava upotrebu bilo kakvih sredstava, nego zato da promislimo kakvi smo mi upravitelji Božjih dobara ovdje na zemlji. Zapitajmo se jesmo li svojim ponašanjem uspjeli druge „pridobiti“ da počnu živjeti ne samo za zemaljska dobra, nego da ih usmjeravaju prema nebeskima, prema Bogu, gospodaru svega stvorenoga, onoga što je nama dano samo na upravljanje. Ovdje na zemlji, već sada moramo biti mudri i snalažljivi kako bi ispravno služili Bogu i druge priveli na put kraljevstva Božjega.

U životima nas kršćana moraju biti vidljivi snalažljivost, mudrost, žar i pronicljivost u svakodnevnom življenju vjere. Trebamo si posvijestiti da puno napora i truda ulažemo oko stjecanja materijalnih dobara, koja su potrebna za zemaljski život, ali još više moramo brinuti o stjecanju vječnoga života gdje nas čeka milosrdni Bog koji će „tražiti račun“ o upravljanju dobrima koja su nam bila povjerena.

Razmišljanje uz evanđelje XXV. nedjelje kroz godinu (Lk 16,1-13), god. C

  Novosti i događanja - Sve