s. M. Vida Ademi, F.D.C.    02.11.2022.

Albanska Katolička Misija u Luzernu proslavila 30 godina od utemeljenja

22. i 23. listopada 2022. proslavljena je 30. godišnjica utemeljenja Albanske Katoličke Misije (AKM) u kojoj djeluju sestre Kćeri Božje ljubavi.

U subotu, 22. listopada održana je Akademija u župi Sv. Mihael u Luzernu. Na početku Akademije nazočne su pozdravili mons. Dodë Gjergji, prizrensko-prištinski biskup i predsjednik općine Luzern gosp. Beat Züsli.

Nakon pozdravnih govora i glazbene točke, nastavljen je program Akademije. Prvo predavanje na temu „Potaknuti od Majke Terezije za djela ljubavi - dobročinstva“  održao je mons. Lush Gjergji. Drugo predavanje „Integracija i doprinos Albanaca u švicarskom društvu“ održala je Ylfete Fanaj, savjetnica u kantonu Luzern, porijeklom iz Kosova. Potom je predavanje na temu: „Bit ćete mi svedoci“ (Dj 1,8) Misionar po primjeru Dobrog Pastira“ održao don David Xhuxha, direktor Radio Vatikana na albanskom jeziku. Na završetku Akademije, prisutne je pozdravio don Anton Uka, misionar u Luzernu te je nastavljeno druženje u prostorijama Župe. Na Akademiji su bili prisutni i predstavnici Landeskirche (organizacije koja je odgovorna za sve misije u kantonu Luzern).

Drugog dana proslave, 23. listopada, u župi Sursee, gdje se redovno slavi sv. misa na albanskom jeziku, održano je središnje euharistijsko slavlje u sportskoj dvorani u 13.30 sati. Sv. misu je predslavio biskup prizrensko-prištinski mons. Dodë Gjergji, a koncelebrirali su mons. Zef Gashi, biskup u miru, mons. Rrok Gjonlleshaj, barski nadbiskup, don Anton Uka, misionar u Luzernu, don Marijan Lorenci, misionar u AKM Thurgau, don Albert Jakaj, misionar u AKM Aarau i svećenici okolnih župa. U svojoj homiliji između ostalog biskup Gjergji je zahvalio svećenicima misionarima i sestrama koje djeluju u albanskim misijama te potakao vjernike da zahvale Bogu za sve što su postigli, jer to je njegov dar i ranijim naraštajima i zemlji koja ih je prihvatila.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor Misije u Luzernu, uz glazbenu pratnju s. Mrike Sabedini, pod ravnanjem s. Luize Milani, te crkveni zbor iz Thurgau, koji je glazbom pratila s. Luiza Milani, a dirigirala s. Valedete Daka.

Nakon sv. mise slavlje je nastavljeno s kulturnim programom u sklopu kojeg su nastupala djeca iz Misije u Luzernu s narodnim plesom, Albansko kulturno drušvo Arbëresha iz Thurgau, narodna pjevačica gospođa Shkurti Fejzaglumac i glumac Çun Lajçi, koji su došli iz Kosova, Kristë Lleshi i drugih. Na sv. misi i na kulturnom programu je bilo oko 2000 vjernika.

Nakon sv. mise organizirano je zajedničko druženje uz specijalitete koje su pripremile žene i majke iz Misije uz pomoć ostalih vjernika iz Misije, obitelji i mladih koji su sudjelovali svojim doprinosima, kao i nekoliko prijatelja Misije muslimanske vjeroispovijesti koji su također pomogli u organizaciji.

Sestre Kćeri Božje ljubavi koje djeluju u Misiji zahvalne su Bogu za sva dobročinstava, kao i za s. M. Jeronimu Juroš, provincijalnu savjetnicu, koja ih je razveselila svojom prisustvom, kao predstavnica provincijalne glavarice s. Gordane Igrec.

Albanska Katolička Misija je utemeljena u Luzernu, u Švicarskoj prije 30 godina. Vjernici su tražili albanskog svećenika kako bi se mogla slaviti sv. misa na albanskom jeziku, tako da je nekoliko puta sv. misu na albanskom jeziku slavio p. Hil Kabashi, albanski misionar u Njemačkoj. Prvi misionar koji je poslan od tadašnjeg biskupa Nikë Prele i utemeljitelj Misije je bio don Aleksandar Kola, brat s. M. Franciske i s. M. Violete Kola. Dakle, prva zajednica je utemeljena u Luzernu, jer je u tom kantonu bilo najviše albanskih katolika. Danas u tri Albanske Katoličke Misije živi više od 30000 tisića albanskih katolika, a broj stalno raste.

U Albanskoj Katoličkoj Misiji sestre Kćeri Božje ljubavi su došle 4. kolovoza 2001., u vrijeme kada je provincijalna glavarica bila s. M. Dubravke Moharić. Prve sestre u Misiji su bile: s. M. Violeta Kola, s. Florije Azizi i s. Mrika Sabedini, koje su smještene u Luzernu. Vidjevši velike potrebe pastorlanog rada, duhovne potrebe i ostalo, don Marjan Marku, tadašni misionar u Albanskoj Kaoličkoj Misiji u Luzernu, pozvao je sestre Kćeri Božje ljubavi da dođu kao misionarke. Sestre su vidjele potrebu da na ovom mjestu i među albanskim vjernicima učine ljubav Božju vidljivom.

S godinama, Albanska Katolička Misija se je jako proširila te se ukazala potreba otvaranja još jedne misije. 2003. godine otvorena je Albanska Katolička Misija u Thurgau. Sestre Kćeri Božje ljubavi djeluju na obje postaje i organiziraju razne aktivnosti. Sestre djeluju kao katehistice, animiraju liturgijsko pjevanje, sviraju na sv. misama, organiziraju susrete sa ženama, djevojkama, posjete bolesnima, pripremaju ministrante i slično. Danas su u misijama u Švicarskoj četiri sestre Kćeri Božje ljubavi. U Luzernu je s. Mrika Sabedini i s. M. Vida Ademi, a u Thurgau su s. Valdete Daka i s. Luiza Milani zahvalne Bogu za sve što je učinio i čini preko sestara u ovim misijama.

 

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve