S. Dijana Martić, F.D.C.    16.03.2024.

Ako pšenično zrno umre…

Gluha, naziv je za petu korizmenu nedjelju. U starini se na ovu nedjelju  pjevao bez pratnje orgulja, te su se zastirali križevi i slike što je u nekim krajevima i danas običaj. Križ bi ostao zastrt do obreda otkrivanja u bogoslužju na Veliki petak, a slike do uoči Vazmenog bdijenja.Ova nedjelja ukazuje  na veličinu dara muke, smrti i uskrsnuća Gospodnjeg.

Ako smo pažljivo slušali i čitali ulomke iz evanđelja treće i četvrte korizmene nedjelje, mogli smo primjetiti kako Isus nagoviješta svoju smrt i uskrsnuće. Kaže:" Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići". Govorio je to o hramu svoga tijela. Nadalje:" Kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji, tako ima biti podignut Sin Čovječji da svaki koji vjeruje u njemu ima život vječni."

U današnjem evanđeoskom odlomku kaže:" Ako pšenično zrno pavši na zemlju ne umre, ostaje samo; ako li umre donosi obilat rod."  A odlomak završava riječima: " 'A ja kad budem uzdignut sa zemlje sve ću privući k sebi.'  To reče da označi kakvom će smrću umrijeti." Isus ne samo da navješta svoju smrt nego i nama daje upute i savjet kako da ga nasljedujemo. Kaže:" Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom. I gdje sam ja ondje će biti i moj služitelj. Možda se ponekad pitamo kako i na koji način možemo služiti Isusu. Ovdje nam on sam daje odgovor kad kaže ako mi tko hoće služiti neka ide za mnom. Ići za nekim znači slijediti njegove stope, kretati se tamo kamo se on zaputio. Ići za nekim također znači činiti ono što on čini. Na to nas upravo Isus poziva. Služimo Isusu kad idemo za njim i činimo ono što on čini. Što to On čini? On ljubi bezuvjetno, predaje se u Očeve ruke, poslušan je do smrti, oprašta čak i na križu... Budemo li činili ovo, možemo biti sigurni da idemo za njim i da mu služimo. Isus nam obećava:" I gdje sam ja ondje će biti i moj služitelj."  Vjerojatno nam odmah pada na pamet slava u kojoj ćemo biti s Isusom. I to je istina jer je rekao tko mu bude služio počastit će ga Otac. Samo, nema slave bez trpljenja, nema Uskrsa bez križa. Biti gdje sam ja, također znači biti s Njim i na križu. Prihvatiti i nositi strpljivo vlastiti križ života potpuno predani Očevoj volji, znači slijediti Isusa, činiti ono što On čini.

Poslnica Hebrejima govori nam kako je Krist premda je Sin iz onoga što prepati naviknuo slušati i da je postao svima koji ga slušaju začetnik vječnoga spasenja. Isus sluša Oca, a mi slušamo Isusa. Slušati opet znači činiti ono što nam se kaže i pokaže. Oglušimo i oglušimo se doista ove nedjelje za sve ono što nas odvlači od hoda za Isusom. Slušajmo i poslušajmo samo njega hodajući za njegovim stopama koje se uspinju putem križa do Kalvarije. Isus nas sam poziva da budemo dionici veličine dara muke, smrti i uskrsnuća Njegova. 
 

Razmišljanje uz V. korizmenu nedjelju (Iv 12, 20-33).

 

  Novosti i događanja - Sve